06 feb

Bodypaint

Geschreven door Arthur Wittendorp
Deel dit bericht:
FaceBook  Twitter  

Deze maand kreeg ik een leuke uitnodiging om een bodypaint te fotograferen. Van een bevriende grimeur, Sanne Pas, kreeg ik de vraag of ik haar wilde helpen met haar examen bodypainten. Van het eindresultaat van de bodypaint wilde zij graag een goede fotoshoot. Aangezien zij mij had geholpen met de visagie / grimeur van mijn eindopdracht van de FotoVakSchool was dit voor mij geen probleem.

Van te voren had ik al gehoord dat het bodypaint ontwerp geïnspireerd zou zijn op de beroemde schilder Piet Mondriaan. Bij Modriaan dacht ik gelijk aan lijnen en vlakverdeling. Aangezien het examen in Arnhem afgenomen zou worden ben ik via o.a. Google Maps opzoek gegaan naar geschikte locaties die bij het bodypaint ontwerp zou passen. Moderne architectuur is er voldoende in Arnhem.

Op de dag van het examen bleek het behoorlijk te regenen en was het, ook omdat het januari was, behoorlijk koud. Buiten op locatie fotograferen was dus echt geen optie. Het was voor het model veel te koud en de regen zou de verf van de bodypaint ook geen goed doen. Gelukkig konden we één van de lokalen heel snel ombouwen tot fotostudio. Met een zwart achtergrond doek en een lampen set konden we vlot aan de slag.

Inmiddels hadden een aantal klasgenoten, die ook hun bodypaint examen moesten doen, van de mijn komst gehoord en ook zij wilde graag goede foto's van hun bodypaint. Ik moet zeggen dat deze jonge mensen, ondanks dat zij nog in opleiding zijn behoorlijk getalenteerd zijn. Zowel het ontwerp als de uitvoering van de bodypaints zijn van hoog niveau. Voor mij absoluut een uitdaging om van deze fotosessie, met de beperkte middelen die er waren,  een succes te maken.

Voor mij één van de grootste uitdagingen tijdens deze sessie was ervoor te zorgen dat de modellen, die al dik 6 uur lang bij de grim gebodypaint werden, zich op hun gemak zouden voelen. Ze zijn weliswaar helemaal beschilderd maar uiteindelijk staan ze toch in niet meer als hun ondergoed voor de camera. Als ik zelf de foto's zie en de reacties achteraf hoor van zowel de modellen als de grimeurs, dan is dit zeker gelukt.

Zoals ik al eerder in dit verhaal vertelde was de grimeur, Sanne Pas, waar ik door gevraagd geïnspireerd door Piet Mondriaan. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

01 Bodypaint

Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable. Deze slogan welke afkomstig is van de kunstenaar Banksy was het voorbeeld voor de bodypaint van Tessa Peters. Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar van wie de ware identiteit onbekend is. Banksy’s werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid.

02 Bodypaint

De invloedrijke Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock, welke als bijnaam heeft Jack the Dripper, staat bekend om zijn action painting. Hij liet de verf van zijn kwast in grillige slierten op grote op de grond liggende doeken druppelen. Vandaar de naam van dit soort werk: drippings. Deze dripping-techniek werd zijn handelsmerk. Puck Verduin heeft goed naar zijn werk gekeken en dit gebruikt voor haar bodypaint ontwerp.

03 Bodypaint

Ik heb een leuke middag gehad met het fotograferen van de bodypaint modellen. Voor mij is het goede aanvulling op mijn portfolio. Van de grimeurs heb ik inmiddels gehoord dat zij allen geslaagd zijn voor hun examen. De volledige bodypaint serie is hier te bekijken.